Aktuelt /

Hvordan bli synlig på Google?

SEO, eller søkemotoroptimalisering var lettere før. Ettersom digitaliseringen har utviklet seg, har også søkemotorene modnet seg. Noen har falt fra, og en søkemotor har pekt seg ut som vinneren av konkurransen om søkene, dette er selvfølgelig Google. Tidligere kunne man ved hjelp av god SEO sikre seg en høy plassering på Googles søkelister for organiske søk, noe som ofte førte til store mengder gratis trafikk til nettsidene.

Men Google har rukket å bli godt voksen, og algoritmene Google benytter seg av i søk har blitt langt mer intelligente. Med algoritmeendringen Google Hummingbird ble det med ett mye vanskeligere å sikre seg plassen på førstesiden, nå spilte nye faktorer inn. Hvor man før kunne score høyt på Google ved å optimalisere for søkeord enkeltvis, ønsket Google å sikre brukerne at søketreffene deres skulle være relevante, det vil si at treffene leder til innhold som er relevant for nettopp den enkelte bruker. Hva som er relevant for brukeren vil selvfølgelig variere ut ifra hvem brukeren er. Hvor befinner brukeren seg geografisk? Hva slags plattform gjør brukeren søket på? Er det mobil eller på PC? Hvor rask er siden du vil at Google skal henvise til? Alt spiller en rolle…

Google har blitt intelligent nok til å skjønne at dersom du søker etter nytt sengetøy fra sofaen i Oslo, vil ikke treff på en sengetøysbutikk i Bardufoss være særlig relevant. Er du på ferie i Egypt og søker etter hotell med mobilen, er du neppe på jakt etter et hotell i Los Angeles. Ettersom du er på mobilplattform ønsker du sannsynligvis at sidene du går inn på skal laste kjapt også, og ikke bruke mer mobildata enn nødvendig.

Med andre ord, å snakke om førsteplassen på Google har ikke den betydningen det hadde før. Du kan rangere høyt i søkemotoren for noen, og samtidig lavt for andre. Alt handler om hvem som gjør søket, og hvor vedkommende befinner seg. Her snakker vi om organiske søk vel og merke, ikke betalte plasseringer.

For brukeren gjør Googles algoritmer opplevelsen mye bedre. Google skreddersyr søketreffene basert på brukeren, og tjenestens nytteverdi har økt betraktelig. For oss som jobber med søkemotoroptimalisering, gjør algoritmene at man må tenke annerledes rundt SEO enn man gjorde tidligere. Å hele tiden skulle være opptatt av hvordan man rangerer på et enkelt søkeord, gir ikke lenger mening da søkeresultatene ikke vil være like fra bruker til bruker. Fokuser heller på totalen av organisk trafikk… Øker den eller synker den? Man må hele tiden tenke søkeord i sammenheng med Googles relevans og målretting.

Hvordan kan du da på egenhånd uten omfattende teknisk kompetanse påvirke synligheten din positivt med disse faktorene i bakhodet?

For å gjøre det litt enklere kan man i prinsippet dele SEO i to bolker. På den ene siden finner man alt det tekniske ved en nettside, som handler om hvordan siden er bygget opp fra bunnen av. Dette kan blant annet dreie seg om forhold som responsivitet, om den tilfredsstiller kravene til Google om struktur og om den laster fort? Dette kan man ofte ikke gjøre så mye med uten å inneha teknisk kompetanse.

På den andre siden finner man selve innholdet. Hva er vel mer irriterende enn å søke etter noe, klikke seg inn på det øverste treffet og finne noe som er irrelevant? Denne filosofien har blitt viktigere og viktigere for Google i årene som har gått. De lever tross alt av å levere så riktig informasjon som mulig til brukerne sine.

Derfor har du som administrator av nettstedet ditt gode muligheter til å påvirke synligheten i en svært positiv retning etter du har fått alt det tekniske på plass. En av de største fallgruvene er for lite innhold, og her kan mange bli bedre. Hvis du selv var den som skulle besøke ditt eget nettsted uten forkunnskaper, ville du blitt klokere av å lese det du fant?


Trenger du bistand med SEO på ditt nettsted. Ta kontakt!